massagebehandelingen
sportbegeleiding
beter bewegen
in balans

effecten op uw lichaam en geest

effecten op uw lichaam en geest

Mechanische effecten

De druk van de massage en de warmte op de huid stimuleren de bloedcirculatie en de lymfestromen. Een betere doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en meer afvoer van afvalstoffen. Massage bevordert het opnamevermogen van de lymfe- en bloedvaten en geeft een prikkel tot verbetering van de stofwisseling.

 

Reflectoire effecten

Een gewricht dat niet goed functioneert heeft een negatieve invloed op spieren rondom het gewricht. Naast een betere doorbloeding in de huid zorgt massage voor reflexmatige ontspanning, pijnvermindering en een beter functioneren van organen en weefsels die met dit deel van de huid in verbinding staan.

 

Chemisch-biologische effecten

Door massage komen diverse hormonen vrij in het lichaam, waaronder histamine. Een hormoon dat vooral de doorbloeding stimuleert. Maar ook hormonen die ontstekingsremmend werken, stress verminderen, de weerstand verhogen en pijn dempen.

 

Bio-energetische effecten

Bepaalde spieren zijn gekoppeld aan bepaalde organen. Massage in de spieren leidt tot een beter functioneren van de corresponderende organen en dus van uw hele lichaam.

 

Psychologische effecten

Deze effecten moet u niet overschatten, maar ook zeker niet onderschatten. Massage is een samenwerkingsproces waarin de masseur gerichte aandacht geeft en inspeelt op de subtiele reacties van het lichaam en de gemasseerde zich bewuster wordt van zijn of haar lichaam. Wie gemasseerd wordt, neemt meestal de tijd en de rust om even te ontspannen. Massage vermindert angst en stress en bevordert uw rust en herstel. Alle beschreven effecten hangen nauw met elkaar samen. Als er bijvoorbeeld minder angst en depressie is, ervaart u minder pijn. Massage werkt als een zelfversterkend proces in op de vele verschillende systemen in uw lichaam en geest.

 

Wilt u meer informatie over de effecten van massage neem gerust contact met mij op.