massagebehandelingen
sportbegeleiding
beter bewegen
in balans

Rust en training

Rust en training

Trainen beschadigt uw spieren. Dat is ook de bedoeling! Uw lichaam repareert tijdens rustperiodes de beschadigingen, bouwt een beetje reserve in en maakt de spieren daardoor sterker. Dus: bij actief sporten is rust ook training. Regelmatig trainen zorgt dat uw spieren niet verslappen en/ of verkorten. Maar: training zorgt ook voor het achterblijven van afvalstoffen als vocht en lactaat in de spieren. Bij te weinig rust volgt overbelasting en/ of overtraindheid door onvoldoende herstel.

 

Overtraind

Rust en trainingU traint hard maar u merkt dat uw prestaties en fitheid alleen maar verminderen? Dan zou het kunnen dat u overtraind bent. Voorkomen is beter dan genezen.

 

De overtraindheidsverschijnselen verdwijnen het snelst door uw trainingsomvang en intensiteit drastisch te verminderen. Net zo belangrijk is om de overige lichamelijke inspanning en mentale stress van bijvoorbeeld werk en relatie te reduceren. Overtraindheid kan relatief snel verdwijnen maar helaas ook lang aanhouden. Door uw training niet te snel op te bouwen en herstel en inspanning goed af te wisselen, kunt u overtraining voorkomen. De meeste kans op overtraindheid loopt u wanneer u dag in dag uit lang en zwaar traint.

 

Symptomen van overtraining

 

Ik heb veel eigen ervaring op het gebied van training. Graag wil ik u van dienst zijn door u te helpen om op een goede manier te trainen. Ik kan u hierin persoonlijk begeleiden.